Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Το Σύμφωνο Τοπικών Προϊόντων απο τον Γ. ΝΙΤΣΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Λαϊκή Αγορά των Τοπικών προϊόντων  είναι μια καλή αρχή.
Το Σύμφωνο Τοπικών Προϊόντων πρέπει να είναι η συνέχεια.

            Η Δημοτική Παράταξη  «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ»  είχε προεκλογικά προτείνει ως αναγκαία και επωφελή εξέλιξη για την Πρέβεζα την ίδρυση μιας λαϊκής αγοράς στην οποία παραγωγοί της περιοχής θα μπορούν να διαθέτουν τοπικά, και μόνο, προϊόντα. Η καθιέρωση μιας λαϊκής αγοράς τοπικών προϊόντων  απαντά σε μια διαχρονική έλλειψη της Πρέβεζας και είναι βέβαιο ότι θα ωφελήσει τόσο τους παραγωγούς, όσο και τους καταναλωτές, μειώνοντας την ψαλίδα των τιμών, από τον παραγωγό στον καταναλωτή.
            Ο επόμενος στόχος για την προώθηση των τοπικών προϊόντων αλλά και γενικά την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες της περιοχής μα
ς αλλά και τους συμπολίτες μας, είναι η καθιέρωση ενός Συμφώνου Τοπικών Προϊόντων, κατά το πρότυπο άλλων δήμων της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού:

Τί είναι Σύμφωνο Τοπικών Προϊόντων (Σ.Τ.Π.);

            Το Σ.Τ.Π. βασίζεται σε μια συμφωνία επιχειρήσεων της περιοχής με τη βοήθεια του  Δήμου, ώστε ο επισκέπτης της Πρέβεζας να βρίσκει σε κάθε εστιατόριο και σε κάθε ξενοδοχείο, που έχει αποδεχθεί αυτό το σύμφωνο, τα τοπικά προϊόντα. Ζητούμενο είναι σε κάθε στιγμή  κατανάλωσης του επισκέπτη της περιοχής μας, να υπάρχουν, μαζί με άλλες επιλογές, ως μια ισχυρή και πλήρης επιλογή, τα τοπικά προϊόντα.
Αυτό προϋποθέτει:
-την συστηματική προώθηση των τοπικών προϊόντων ώστε να διατίθενται σε κάθε χώρο εστίασης, ή συναφή χώρο
-τη δημιουργία και καθιέρωση ενός Συστήματος Πιστοποίησης με Σήμα Προϊόντος Τοπικής Προέλευσης το οποίο να δίνεται σε όλα τα καταστήματα όπου διατίθενται τα τοπικά προϊόντα.

            Το Σύμφωνο Τοπικών προϊόντων, μαζί με ένα Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας, είναι μια συλλογική προσπάθεια που αποσκοπεί στην ανάδειξη του τοπικού γαστρονομικού πλούτου της περιοχής και των τοπικών προϊόντων γενικότερα. Σ’ αυτό μπορούν να συμμετέχουν και να εμπλακούν παραγωγοί τοπικών προϊόντων, ταβέρνες, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εργαστήρια τοπικών προϊόντων, γραφεία εναλλακτικού τουρισμού, ελεύθεροι επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών που διοργανώνουν εκδηλώσεις, Δήμος, Επιμελητήριο, Αγροτικοί και Βιοτεχνικοί Συνεταιρισμοί, συλλογικότητες της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς διαχείρισης Μνημείων Πολιτισμού, θρησκευτικού τουρισμού, αρχαιολογικών χώρων, Μουσείων και πολιτιστικής κληρονομιάς,κα

Σε τι θα ωφελήσει ένα Σύμφωνο Τοπικών προϊόντων;        
Τα οφέλη από την υιοθέτηση του ΣΤΠ μπορεί να είναι τεράστια: 
1)    Καταρχήν θα επιτευχθεί μια άμεση αύξηση των πωλήσεων των τοπικών προϊόντων, γεγονός που θα έχει ευεργετική επίδραση στην δυσχερή οικονομική κατάσταση των παραγωγών της περιοχής που με τη σειρά της θα επιφέρει τόνωση στην τοπική αγορά.
2)    Θα βοηθήσει στην αποκρυστάλλωση και γνωστοποίηση της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής μας. Η γαστρονομία είναι σημαντική διάσταση της πολιτισμικής ταυτότητας ενός τόπου και η περιοχή μας έχει να επιδείξει γαστρονομικές επιλογές υψηλού επιπέδου.
3)    Η γνωριμία των επισκεπτών με τα τοπικά προϊόντα θα ενισχύσει την αναγνωρισιμότητά τους και θα δημιουργήσει περαιτέρω ζήτηση για τα προϊόντα αυτά στις αστικές αγορές, όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
4)    Η υιοθέτηση του ΣΤΠ θα βελτιώσει περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες εστίασης, εμπλουτίζοντας και τυποποιώντας τις προσφερόμενες επιλογές.
5)    Θα έχει ιδιαιτέρως θετική επίδραση στον τουρισμό, αξιοποιώντας αναδεικνύοντας τη γαστρονομική μας παράδοση και καθιστώντας την αναπόσπαστο τμήμα της τουριστικής ταυτότητας της περιοχής μας.
            Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ» Γιώργος Νίτσας εξηγώντας τα οφέλη από την καθιέρωση του Σ.Τ.Π., δήλωσε ανάμεσα στα άλλα:  “Βάζουμε στο τραπέζι ιδέες και προτάσεις οι οποίες μπορούν να δώσουν λύσεις  σε σοβαρά προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και των συμπολιτών μας, μέσα σ' αυτήν την αντίξοη οικονομική συγκυρία. Και μάλιστα αρκετές από αυτές τις προτάσεις, όπως η ιδέα για την καθιέρωση ενός Συμφώνου Τοπικών Προϊόντων, προϋποθέτουν ελάχιστη, σχεδόν μηδενική οικονομική επιβάρυνση. Οι προτάσεις αυτές  αξιοποιούν τις υπάρχουσες δυνάμεις, τη δημιουργικότητα των συμπολιτών μας, την παράδοσή μας και μας καλούν σε ευρύτερες δημιουργικές συνεργασίες. Ελπίζω τα αντανακλαστικά της Δημοτικής Αρχής να είναι αρκετά οξυμμένα, αλλά και να υπάρχει η πολιτική βούληση για την υιοθέτηση προτάσεων που θα ωφελήσουν άμεσα την περιοχή μας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου